İçeriğe geç →

HABER – IT: CHAPTER 2

Yazdığı başarılı kitaplarla ününe ün katan Stephen King’in meşhur kitabı It’in geçen yıl yeniden beyazperdeye uyarlandığını bilmeyen yoktur. 1990 yılında da iki bölümlük mini dizi olarak yayınlanan eserin 2017 yılında çıkan uyarlaması gerçekten çok fazla ilgi çekti ve çoğu kişiye göre 1990 yılındakinden daha başarılı oldu. Yazının asıl amacı 2019 yılında vizyona girecek ikinci bölüm olsa da ilk bölüme kısa bir bakalım istedim.

It: Chapter One’nin vizyona girdiği tarihlerde, hepimizin bildiği gibi yine Stephen King’in It’inden uyarlanan dizi Stranger Things, tüm reyting listelerinin dengelerini bozdu. İnsanlar 5 çocuğun birbirine olan bağlılığını, arkadaşlıklarını ve maceralarını çok sevdi ve bu da bu tip yapımlara olan ilgiyi bir kat daha arttırmış oldu. Stranger Things incelemesini de daha önceden yapmıştık, buradan okuyabilirsiniz.

It: Chapter One, birçok açıdan iyi olmasına rağmen bazı noktalarda hala klişe bir korku filmi. Postmodern bir uyarlamayla çekilmiş, renk kullanımı başarılı. Ben Stranger Things’i çerezlik dizi kategorisinde beğenmiştim. It de aynı kategoride başarılı bir film. Arkadaşlık bağları dışında çok fazla bir duygu aşılamıyor, içerdiği bir alt metin yok; her şey apaçık ortada. Beverly’nin yaşadığı sorun diğerlerinden daha ağır ve farklı olarak sunuluyor ama genel olarak 12-13 yaşlarında ezilen fakat güçlü ve meraklı bir grup çocuğun kendilerini bir çeşit kurtarma görevine adamalarını anlatan bir film. Asıl bakılması gerekense bu tarzda çok fazla yapım olmasına rağmen neden son It uyarlaması bu kadar ilgi çekti?

En büyük sebeplerden biri çekim teknikleriyle filmin 2.sınıf bir korku filmi olmaktan sıyrılması ve 1990’daki versiyonundan daha cok ‘korku filmi’ kategorisine girebilmesi. Evet klişe olabilir, zaten korku filmlerinin büyük çoğunluğu klişedir. Fakat It, renk paleti, yeni Pennywise çizimi, ses efektleri ve kısmen aydınlık şekilde kaliteli çekimleriyle türünün diğer örneklerinden ayrılıyor.

Pennywise demişken, yeni Pennywise gerçekten iyi, hedeflediği iğrençlik mertebesine ulaşabilmiş. Ben daha fazla ön planda olmasını bekliyordum fakat film bu noktada çok sıkça yapılan bir kurgu hatasına gitti: izleyen herkesin kitabı okuduğunu ya da eski uyarlamaları izlediğini düşündüklerini ve bu sebeple de her karakteri damdan düşer gibi filme yerleştirdiklerini düşünüyorum. Evet bu bir film ve 2 saat içinde her şeyi anlatması gerekiyor. Fakat Pennywise dahil tüm karakterler çok yüzeysel geçildi. Bu bana kalırsa yönetmenden kaynaklanan bir sorun. Tamam teknik olarak iyi bir iş çıkarmış fakat 2 saat içerisinde anlatabileceklerinin hepsini anlatmadığını düşünüyorum. Süre kısa olabilir fakat gayet iyi biliyoruz ki kısa sürede derin karakter işleyebilen yönetmenler de mevcut. Belirttiğim gibi, en iç acıtan sahneler kesinlikle Beverly’nin yaşadıkları. Aile içi ağır bir olayın sunumu diğerlerinden daha derin ve etkileyiciydi.

Karakterler yüzeysel geçilse bile yine de çocuk oyuncuların başarısı göz ardı edilemez. Sevdiğimiz Midnight Special da dahil birçok yapımda rol alan Jaeden Lieberher ve Stranger Things’le yıldızlaşsa da bu filmdeki karakterini daha iyi canlandıran Finn Wolfhard çok başarılı. Eddie’yi oynayan Jack Dylan Grazer ve Beverly’yi oynayan Sophia Lillis’i de unutmayalım. Diğer çocuklar da başarılıydı tabi ki; fakat bence bu dörtlü biraz daha parlak roller sergiledi. Beverly karakteri için önce Chloe Moretz düşünülmüş fakat çekim tarihi ve Moretz’in yaşının uymaması sebebiyle rol Lillis’e verilmiş. Bana kalırsa iyi olmuş, yeni ve başarılı bir yüz tanımış olduk.

Asıl konuya gelirsek bildiğiniz gibi It romanı iki bölümden oluşmakta. 13 yaşındayken Pennywise’yi uzaklaştıran çocuklar, 27 yıl sonra onun yeniden dönüşü şerefine tekrar bir araya geliyor ve macera devam ediyor. Böyle bir şey olmasaydı bile film o kadar ilgi çekti ki; kesinlikle devamı gelirdi. Hatta yine çocuk oyuncularla bile çekebilirlerdi.

27 yıl sonraki yüzler tanıdık, popüler ve başarılı (James McAvoy ve Jessica Chastain oldukça iyi). Dahası, baya aranmış olacaklar ki gerçekten çocuk oyuncularla benzerlikleri de var. Umarız devam filmi de en az yeni oyuncular kadar başarılı olur.

Başrol oyuncuları kesin olarak belli olan filmin vizyon tarihi ise Eylül 2019 olarak görünüyor. Sanırım yine Stranger Things’in yeni sezonuyla hemen hemen aynı zamanlarda vizyonda olacak. Yönetmen koltuğu yine Andres Muschietti’ye ait olan It: Chapter Two’nun kadrosu ise şöyle;

Bill Skarsgard – Pennywise

James McAvoy – Bill Denbrough

Jessica Chastain – Beverly Marsh

Jay Ryan – Ben Hanscom

Bill Hader – Richie Tozier

James Ransone – Eddie Kaspbrak

Isaiah Mustafa – Mike Hanlon

Andy Bean – Stanley Uris

 

 

Kategori: Haberler Film Haberleri

Yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir