İçeriğe geç →

7YÜZ – 1.SEZON 4.BÖLÜM (EŞİTLİK) İNCELEME

Evet, sonunda 7Yüz, beklediğimiz çizgiye geri döndü. İlk bölümündeki etkileyiciliği ikinci ve üçüncü bölümde kesinlikle bariz bir şekilde kaybeden 7Yüz, Eşitlik ile birlikte yeniden vaat ettiği beklentiyi tutturmuş durumda. 7Yüz, ilk bölümü Büyük Günahlar ile, Türk televizyonlarında ve yapımlarında alışık olmadığımız bir cesaret ile, girmek istemediğimiz, anlatmak istemediğimiz konuları bir bir vurucu bir şekilde izlemiş ve çoğunluğun beğenisini hayli kazanmıştı. Ancak ardından gelen yavan yüzleşmelerle idare etmeye çalıştığı ikinci ve üçüncü bölümler, diziden beklentimizi düşürmekle kalmamış, resmen hayal kırıklığı yaratmıştı.

Ancak, Tunç Şahin’in senaristliğini ve yönetmenliğini üstendiği Eşitik, bizlere gerçek anlamda dizinin adına yakışır bir yüzleşmeyi gösteriyor.

Mühendislik fakültesinde araştırma görevlisi ve okutman olarak görev yapan genç kadın Dilek’in hayatı, beş yıl önce eski sevgilisiyle yaşadıklarının açık bir şekilde internete düşmesiyle alt üst oluyor. Bu yıkımda, en yakınındaki insani, eşi Kaan ile ilişkisinin sağlamlığı yeniden sorgulanıyor.

Bölüm, vurucu bir giriş sahnesi ile bizleri karşılıyor. Sıradışı bir öyküyü, cesur bir şekilde izleyeceğimizi daha ilk sahnelerden görüyor olmak izleyici olarak, özellikle vasatı aşamayan son iki bölümden sonra ilaç gibi geliyor. Açılış sahnesinin kalitesi, bölüm boyunca da sürüyor. Klişelere hiç bulaşmadan, sade bir yüzleşme öyküsü, bir toplum eleştirisi izliyoruz.

İnternetteki videosu yüzünden hayatı alt üst olan Dilek’in toplum içerisindeki çaresizliği, kendini dış dünyadan soyutlama arzusu, her geçen gün daha da artan paranoyası ve utancı, izleyiciye kesinlikle iyi aktarılıyor. Yakın plan yüz çekimleri ile karakterlerin duygu ve düşüncelerine ortak olmakla kalmıyor, aynı zamanda onlar gibi biz de çaresiz bir durum içerisinde ne yapacağımızı düşünüyoruz. Bu noktada dizi, kesinlikle klişelere bulaşmadan, hikayesini tam da olması gerektiği gibi aktarıyor.

Dilek’in malum yaşadıklarını kesinlikle anlayışla karşılayan eşi Kaan (Ekin Koç), belki de Dilek’in bu vahim olaydaki en büyük destekçisi. Olayı öğrendiği andan itibaren, Dilek’i değil suçlamak, en ufak bir yadırgamayla bile karşılamaması, aslında bizlere anlatılan hikayenin ne kadar yerli yerinde olduğunu gösteriyor. Çılgın, kıskanç, öfkeli eş tribine girmeden, medeni iki insanın toplumun iğrençliğiyle yüzleşmesini ve ilişkilerine zarar vermemek adına sevgi dolu çabalarını izlemek, hikaye anlatımı konusunda Eşitlik’i kesinlikle üst düzeye çıkarıyor.

Toplumun, özellikle genç nüfusun insanların linç/sürü güdüleri üzerinden çarpıcı bir hikaye çıkarıyor Eşitlik. Herkesin yaşayabileceği tarzda sade, gerçek ve bir o kadar da tüyler ürpertici bir hikaye, bizleri şok ediyor. Hikaye örgüsünün gerçeklik sınırlarını bir an için bile zorlamıyor olması, izleyici olarak bizleri mutlu ediyor.

Sevgi temasını, fedakarlıklar üzerinden işlemeyi tercih eden Tunç Şahin, bunu da çok iyi kurtarıyor ve bölüm, izleyiciyi tatmin eder şekilde sonlanıyor. ‘Eşit’ olabilme alt metnini dizi boyunca diyaloglarında izleyiciye mesaj olarak veren ve kurgusunu da bu alt metinlerle süsleyen Şahin, bu hikaye örgüsüne yakışır bir eşitleme epiloğuyla, yüzleşme hikayesini mutlu sonla sonlandırıyor. Toplumun içinde eriyip unutulmayı, bağlarından kopmayı ve kimseye sorumluluk hissetmeyip yalnızca birbirlerine ait olmayı seçen çiftimiz, kesinlikle izleyiciyi mutlu ederek hikayesini tamamlıyor.

Oyunculuklar, kesinlikle ortalama üzeri. Ekin Koç, oyunculuk anlamında önünün çok açık olduğunu herkese gösteriyor. Doğal oyunculuklar, yer yer gereksiz mimiklerle bu doğallığını sekteye uğratsa da, genel manada kesinlikle tatmin edici oyunculuklarla seyir zevkimizi koruyabiliyoruz.

Gerek bölüm boyunca oldukça dozunda, yerinde ve başarılı bulduğum müzik seçimleriyle, gerek umut vaat eden oyunculuklarıyla, doğal ve olabildiğince manalı diyaloglarıyla ve klişeye bulaşmayan kurgusu; hikaye örgüsüyle, Eşitlik, belki de 7Yüz’ün en iyi bölümü olabilecek kadar dolu dolu ve yeterli. Çekim kalitesinin ve de yönetmenliğinin de ortalama üstü olduğu Eşitlik, Büyük Günahlar ile beraber 7Yüz’ün çıtasını yeniden yukarılara çekiyor ve sonraki üç bölümü için kredi topluyor.

Puan
  • 8/10
    Yönetmenlik - 8/10
  • 7.5/10
    Oyunculuk - 7.5/10
  • 8/10
    Kurgu - 8/10
  • 8/10
    Senaryo - 8/10
  • 9/10
    Diyaloglar - 9/10
  • 8/10
    Sinematografi - 8/10
  • 8/10
    Ses/Müzik Kullanımı - 8/10
8.1/10

Özet

+ Sarsıcı hikaye.
+ Klişelere bulaşmayan kurgu.
+ Yaratılan gerçek karakterler.
– Yer yer yapay oyunculuklar.

Kategori: İncelemeler Dizi İncelemeleri

Yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir