İçeriğe geç →

Haber: Alexander Payne’in Yeni Filmi Downsizing’e Bakış

Oscar ödüllü yönetmen Alexander Payne, son filmi Downsizing ile ekranlara yeniden dönüyor. Konu olarak bizlere Black Mirror dizisini anımsatan film, sosyal-satirik bir film olma özelliğini taşıyor. Film, eğer kendini küçültürse daha iyi bir yaşama sahip olacağını düşünen bir adamın komik hikayesini bizlere aktaracak. Absürt bir bilim-kurgu olacağı belirtilen filmin odağında komedinin olacağı da gelen bilgiler arasında.

Uzun yıllar süren yapım aşamasının ardından, Payne’in en yüksek bütçeli filmi olduğu belirtilen yapım, ilginç görsel efektleriyle de izleyicisini etkilemeye çalışacak. Bir pantolon cebi boyutuna bir insanı indirgemek için kullanılan görsel efektlerin oldukça maliyetli olduğu söylenmekte. Filmin oyuncu kadrosu da, filmin bütçesine yakışır şekilde kaliteli: Matt Demon, Kristen Wiig, Christoph Waltz, Laura Dern, Jason Sudeikis ve Neil Patrick Harris. Filmin senaristliğinde yardımcı koltuğu da, yine Payne’in en iyi senaryo Oscar’ını birlikte aldığı Jim Taylor’a ait.

Payne’in EW’ye yaptığı röportaja göre, Payne, filmin sadece Black Mirror’a değil, ayrıca politik ve de çevresel meselelere de göndermeler içerdiğini belirtiyor. Yalnızca basit bir türe bağlı kalarak filmi çekmek yerine, stilistik elementlerden oluşan bir mozaik yaratarak filmini inşa etmeye çalıştığını belirtiyor ve şöyle aktarıyor:

Kaliteli ve lezzetli bir fikir, Jim ve ben bunu yapabilmek için yıllarca üzerinde çalıştık. Daha çok Jim ve benim yaptığım bir önceki filme benziyor, karşı konulamaz bir absürtlük ve saçmalık var; ama bunu daha çok bir içtenlikle, samimiyetle ifade ediyoruz, Black Mirror’da gördüğünüz gibi. Black Mirror’ın bazı bölümleri bizlere bu konuda ilham kaynağı oldu ve bu konu üzerinde çalıştık. Ancak ben bilim-kurgu havasını pek sevmediğimden, her zaman bir Hal Ashby ya da Robert Altman filmi çekmeye niyetliyim.

Downsizing’in ana fikri basitçe, gelecekteki bir dünyada Norveçli bilim adamlarının (!) normal boyutlardaki bir insan bedenini bir pantolon cebi boyutuna indirmeyi keşfetmelerini içeriyor. Bu da, yaşamak için çok daha fazla alan ve karbon ayak izimizin önceki boyutlarımıza kıyasla oldukça azalıyor olması demek. Downsizing, küresel ısınma ve mültecilik konularıyla yakından ilgilenecek olan bir film olarak düşünülse de, Payne aslında bu konuda bir çabalarının olmadığını belirtiyor:

Filmi görmelisiniz. Mülteciliği sıkı sıkıya tema olarak seçmedim. Aslında tema olarak hiçbir şeye sıkı sıkıya bağlı değil. Sadece böyle bir film var.

Payne’in komedi ve dramı zekice bir araya getirmesine zaten aşinayız. Downsizing’in hikayesi ve konsepti de tam olarak Payne’i tanıdığımız türden ve bu sene de Oscar’ın en büyük adaylarından biri olacak gibi. Downsizing, 10 yıllık bir bekleyişin ardından, 22 Aralık 2017’de vizyona girecek.

Kaynak: EW, screenrant.com

 

 

Kategori: Haberler Film Haberleri

Yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir