İçeriğe geç →

NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS – Mini İnceleme

Eliza Hittman’ın Sundance 2020’de Jüri Özel Ödülü’nü kazandığı son filmi Never Rarely Sometimes Always her yönüyle, her anıyla, her sahnesiyle bir kadın filmi. Aynı zamanda izlemesi çok keyifli bir yol filmi de.

İki genç kadının, beklenmedik bir hamilelik sonucunda kürtaj yaptırmak için Amerika taşrasından New York’a seyahatini konu alan Never Rarely Sometimes Always, çok içten, fazlasıyla doğal ve derdini anlatırken asla gösterişe girmeyen bir yapım. Bu yönüyle derdini anlatırken izleyiciye fazlasıyla samimi geliyor çünkü bu maceraya atılan kadınlar hayatın içinden, sıradan ve herkes gibi. Asla eksileri veya fazlaları yok. Gerçekten var olan iki kadının iki günü kameraya alınmış kadar gerçek ve doğal.

Sosyal mesaj kaygısı gütmeden, kendini çok ciddiye almadan bu kadar iddialı ve sarsıcı bir yapım çıkarabilmek gerçekten takdir edilesi. Ancak şunu da söylemeden geçmemek gerekir ki, böyle gerçek ancak gösterişsiz bir kadın filmi de ancak bir kadının elinden çıkabilirdi. Çünkü film boyunca izlediğimiz hikayeyi kurgudan ziyade, yaşamdan, yaşantılardan birer anımsama olarak görmek gerekir. Hikaye öylesine gerçek, öylesine içten ki, yaşanmışlığın bir yansıması olup olmadığını merak ediyor izleyici haliyle. Bu yönüyle de gerçekten başarılı.

Başrol karakteri Autumn’u canlandıran Sidney Flanigan’a da ayrı bir paragraf açmak gerekli. İlk filminde bir oyuncu olarak başrol oynamak ayrı değerli, ilk filminde oynadığın başrolü bu kadar güzel canlandırabilmek ondan daha değerli. Umarım adını bundan sonra sinema dünyasında sıkça duyarız ve onu daha fazla izleme şansına sahip oluruz. İlk yapımında ne kadar iddialı bir oyuncu olabileceğinin sinyallerini fazlasıyla vermiş.

Özet olarak, Never Rarely Sometimes Always, izlerken her anından keyif alacağınız ve bittiğinde içinizde kocaman bir ukde bırakacak sarsıcı ancak bir o kadar gösterişsiz bir kadın yol filmi. İzleyecek film bulamadığımız bu dönemde, böyle bir filme denk gelmek de mutluluk verici.

Puan
  • 8/10
    Yönetmenlik - 8/10
  • 8.5/10
    Senaryo - 8.5/10
  • 9/10
    Oyunculuk - 9/10
  • 7.5/10
    Kurgu - 7.5/10
  • 8/10
    Sinematografi - 8/10
8.2/10

Kategori: Film İncelemeleri İncelemeler

Yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir