İçeriğe geç →

TWIN PEAKS 3.SEZONA GİRİŞ VE İLK 2 BÖLÜM – İNCELEME

Daha önce David Lynch’in herhangi bir yapımını izleyenler, onun kafasının ne kadar değişik çalıştığını, anlatmak istediklerini bazen nerdeyse kendisinin bile anlayamadığını bilir. David Lynch olmak çok zordur fakat onun yapımlarını izlemek ve anlamak da çok zor bir olay. Başa dönüp iki kere, üç kere izleyenler tanıdım. Belki siz de onlardansınız ama bir kere izlediğinizde kalite tanımlarınız baştan aşağı değişeceği için, kendinizi sürekli onun bir yapımını izlemek isterken bulursunuz. Nasıl kaliteli korku filmi çekilir, nasıl kaliteli aşk filmi çekilir, ve nasıl kaliteli ‘film’ çekilir, Lynch’le hepsini öğrenirsiniz. Bugünkü yazının konusu da ‘nasıl kaliteli dizi çekilir?’.

Twin Peaks, David Lynch’in ilk olarak 1990 yılında gösterime giren ve iki sezon süren dizi projesi. İlk olarak dememin sebebi de dizinin 3.sezonunun bu yıl gösterime girmiş olması. Efsane dizi Twin Peaks’in 25 yıl aradan sonra yeniden çekilmesi şerefine biz de dizinin yeni sezon bölümlerini incelemeye karar verdik. Bugün ilk bölümün 1. ve 2. bölümlerini inceleyeceğiz. Eğer eski diziyi izlediyseniz ve onun birebir aynı tarzda devamını bekliyorsanız bu düşüncenizden vazgeçin derim çünkü köprünün altından çok sular aktı. Dizimiz Siyah ve Beyaz Locaların bulunduğu kırmızı odada başlıyor. Her şeyin bir nevi başladığı ve bittiği yerde.

 

Kırmızı odanın zig zaglı zemini size Lynch’in bir diğer filmi olan Erasehead’den tanıdık gelebilir. David Lynch kafamızı karıştırmaya ve bizi düşündürmeye bayılır..

YİNE YENİ YENİDEN LAURA PALMER..

1990’da Sheryl Lee’nin canlandırdığı karakter olan ve dizinin ana öyküsünü oluşturan Laura ile yeniden hiç de yabancı olmadığımız bir yerde karşılaşıyoruz. Bu ufak geçmiş görüntüsünden sonra günümüze dönüyoruz ve sevgili özel ajanımız Dale Cooper’ın hala bıraktığımız yerde olduğunu görüyoruz. İki bölüm boyunca Dale Cooper’ın Siyah ve Beyaz Localarda geçirdiği vakitlerde David Lynch benim beynimin yanmasına sebep oldu. Neler döndüğünü anlamak için cidden dikkatle izlemeniz gerekiyor. Çünkü ya gözünüzü kırpmadan heyecanla izliyorsunuz ya da uyuyakalıyorsunuz. Asla ortası yok.

 

Eski sezonun son 4 bölümünde kendisinden nefret etsem de Copper’ı yeniden görmek harika. Her iki karakter de yaşlanmış. Cooper son bölümdeki kıyafetleriyle aynı yerde oturuyor ve burada bir şeylerin ters gittiğinden şüpheleniyoruz. Dizi birkaç koldan ilerliyor. Cam bir evi sürekli gözetleyen bir çocuk, bir cinayete karışan okul müdürü ve unutulmaz kasabamız Twin Peaks’te geçen olaylar. Dizide Dale Cooper’ın farklı bir hali daha karşımıza çıkmaya başlıyor. İlginç bir hal. Cinayet işliyor ve suça karışmış. Onun Cooper olmadığının farkındayız ama yalan yok Cooper’ın o hali de bana göre oldukça havalıydı.

Öncelikle Siyah ve Beyaz Localardan bahsedeceğim. Fakat bunun için Cooper’ın durumunu dışardan görmemiz gerek. Dizinin gerçek dünyada geçen kısımlarında yenilerin yanında çok sevdiğimiz eski yüzleri de görmeye başlıyoruz.

Hawk, şerif yardımcısı olmuş. Andy ve Lucy ise evlenmiş. Kütük kadın Margaret de hala hayatta ve Hawk’a ettiği bir telefonda Cooper ile ilgili bir şeylerin eksik olduğunu söylüyor. Eksikliği bulmaları için Hawk tarafından görevlendirilen Andy ve Lucy ise Cooper’ın 25 yıldır kayıp olduğunu bize söylüyor. Yani localarda bir şeyler gerçekten yanlışmış ve Dale Cooper 25 yıldır orada hapismiş. Bu durumda dışarda dolaşan havalı Cooper da Siyah Loca tarafından yollanan kötü ruhlu ikiz olmuş oluyor. Yani eski sezonlarda Bob tarafından ele geçirilen Cooper. Bob demişken, David Lynch’in sahne tasarımcısı olan ve aynı zamanda Twin Peaks’te geceleri uyumamamıza sebep olan Bob karakterini canlandıran Frank Silva maalesef artık hayatta değil. Silva’nın dışında hayata veda eden bir diğer isim de David Lynch’in en favori oyuncularından ve dizinin belki de en iyi karakterlerinden biri olan Jack Nance (Pete Martell).

 

İlk iki bölümde dış dünya çeşitli şekilde Cooper’la sallanırken Localarda da Cooper’ın gitme vaktinin geldiği söyleniyor. Tek kollu adam Mike-Phillip Gerard, Cooper’la beraber Localarda ve ona yine yol gösteriyor. En ilginç sahnelerden biri ise ‘kolun evrimi’. Mike eski sezonlarda kaybettiği koluyla ilgili açıklama yapmıştı. Hatırlarsak onu etkileyen ruhlar sebebiyle kolunun zayıfladığını ve sonunda da kendi kolunu kesmesi gerektiğini söylemişti.

Ağacın üstünde bulunan parçanın ‘kolun evrimi’ni simgelediğini öğreniyoruz. Ağaç hayat ağacı olarak düşünülmüş olabilir. Bundan sonraki Loca sahneleri insanı yoran cinsten. Cooper’ın kurtulması için kötü ikizinin yeniden Siyah Loca’ya gelmesi gerektiğini öğreniyoruz. Cooper odalar arasında seyahat ederken dev, Laura, Leland ve Mike ile karşılaşıyor. Rüya ya da gerçek olduğunu anlayamadığımız Loca sahneleri ilk sezondan daha kasvetli. Zig zag zeminde yolunu bulmaya çalışan Cooper özgür olduğunu öğrenmesine rağmen aslında o kadar tutsak görünüyor ki kendi aklını neredeyse her türlü gerçeğe ve ihtimale kapatmış durumda.

İlk iki bölümü izlediğimde açıkçası fazla beğenmedim. İki bölüm beraber neredeyse 2 saat sürüyor ama sonradan toparlanması gereken o kadar çok olay içeriyor ki, diziye bir türlü odaklanamıyorsunuz. Bir ara David Lynch’in sadece zeka ve yönetmenlik şovu yaptığını bile düşünmeye başladığım oldu. Her şey o kadar dallandı ki; takip etmekte zorlandım. Jacoby’nin girişi, Ben ve Jerry Horne kardeşlerin sırf gösterilmek için gösterilişleri, Cooper’ın Localarda zemine ve heykellere bakış sahnelerinin bile en az 2 dakika sürüşü gerçekten çok yorucuydu. Çekimler harika. Her zamanki gibi kaliteli bir korku filmi tadında çekilmiş. Andy, Lucy ve Hawk yine harika. James ve Shelly’yi de son anda gördük. Audrey Horne belirsizliği beni üzüyor. Umarım en kısa zamanda gelir. Ve umarım en kısa zamanda bu kötü ruh ikizi konsepti çözülür ve felçli bir şekilde ilerleyen dizi, sürekli çıkmaza sokan klasik iyi ruh-kötü ruh ikilemine daha fazla bulaşmadan bizi içine almayı başarır.

  • 9/10
    Yönetmenlik - 9/10
  • 9/10
    Sinematografi - 9/10
  • 10/10
    Oyunculuklar - 10/10
  • 7/10
    Kurgu - 7/10
  • 7/10
    Senaryo - 7/10
  • 7/10
    Diyaloglar - 7/10
8.2/10

Özet

+Mükemmel yönetmenlik
+Kaliteli oyunculuklar
+Kaliteli efektler ve dekor
+25 yıl aradan sonra geri dönen tanıdık yüzler
-Aşırı gereksiz uzatılmış sahneler
-Bazı içi boş diyaloglar
-Bazıları çok uzatıldığı halde bazıları aceleye getirilen olaylar

Kategori: İncelemeler Dizi İncelemeleri

Yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir