İçeriğe geç →

HABER: BLADE RUNNER 2049’da WATCHMEN ESİNTİLERİ

Geçenlerde, başarılı yönetmen Denis Villeneuve tarafından çekilen Blade Runner 2049 filminin fragmanını ve fotoğraflarını incelerken ilginç bir şey fark ettim: fragmanı daha önceden bir yerlerden tanıdğımı.

 

Alan Moore’un zamanın ötesindeki ünlü çizgi roman serisi Watchmen’i bilirsiniz. Türkçeye çevrilen ünlü seri, 2009 yılında ünlü yönetmen Zack Snyder tarafından beyazperdeye de aktarılmıştı. Watchmen, Snyder’in en sevdiğim işi olduğu için sahneleri, karakterleri unutmam zor. İşte, Blade Runner 2049’daki gariplik de bu. Fragmanı izlerken daha önceden de böyle bir film izlediğim düşüncesine kapılıp durdum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Villeneuve’nin tarzı Snyder’e benziyor diyeceğim ama alakaları yok. Blade Runner filmleri Watchmen’e benziyor diyeceğim ama konu itibariyle yine pek alakaları yok. Önce şu görsellerle başlamak istiyorum.

 

İlk görsel Watchmen’e ikincisi ise Blade Runner 2049’a ait.

Ryan Gosling ve Rorschach’ın üstlerindeki trençkotun bile aynı olduğunu düşünecektim, neyse ki Gosling’in üzerinde palto varmış. Blade Runner 2049’un afişinde yağmur yağmıyor. Ve Watchmen kadar mavi değil. Bunların dışında bana göre inanılmaz benziyorlar.

İlk iki görsel Blade Runner’a, sonraki ise Watchmen’e ait.

Üç görsele yeniden bakalım. Blade Runner’daki bu karakterin, tıpkı Rorschach gibi şapkası bile var ve bingo: yağmur da yağıyor.

Watchmen’den bahsediyorsak Dr. Manhattan’ı es geçemeyiz. Watchmen evreninin yenilmez adamı Manhattan aynı zamanda istediği büyüklüğe de ulaşabiliyor. Filmin başlarında Manhattan, Rorschach ve Sally Juspeczyk’in aynı ortamda olduğu sahnede Manhattan kocamandı. Blade Runner’daki bu kadın ise efektleri, renkleri ve boyutuyla o sahneyi hatırlatıyor. Videoyu aşağıya bırakıyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=k6GGUZ6B8pM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blade Runner 2049’un fragmanı daha bilim kurgu havasında. Fakat karanlık ortam olarak da Watchmen’deki olayların geçtiği sokaklara, ortamlara benziyor. Bence benim benzetmemin sebebi görüntü yönetmenliği ve sinematografi. Müzik seçimlerine dikkat etmedim.

Blade Runner 2049’dan bir kare daha

 

 

 

 

 

 

Blade Runner 2049’un çok iyi olacağını düşünüyorum. Watchmen esintileri taşıması ya da taşımaması önemli değil. Ama yine de bir kere daha izlemeniz için iki fragmanı da koyacağım. Bakalım siz bu konuda ne düşüneceksiniz?

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=PVjA0y78_EQ[/embedyt]   WATCHMEN

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=gCcx85zbxz4[/embedyt]   BLADE RUNNER 2049

Kategori: Haberler Film Haberleri

Yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir