İçeriğe geç →

UNCUT GEMS – İNCELEME

Bir mülakat sonrası sinemaya gidip Robert Pattinson’ın kariyer başlangıcı ve oynadığı filmlerden dolayı ona karşı oluşan ön yargımdan ötürü; sıfır beklentiyle yalnızca seyirlik bir şeyler izleyeyim diye Good Time’a gitmeye karar vermiştim. Safdie kardeşleri o ana dek izlememiştim ve önceki filmleri “Heaven Knows What” ve “Go Get Some Rosemary”’yi yalnızca ismen biliyordum.

Sonra film başladı ve son yıllarda izlemekten en çok keyif aldığım filmlerden birisini 100 dakika boyunca izleme şerefine eriştim. Good Time, baştan sona ustalıkla örülmüş, temposu çok tekinsiz, oyunculukları harika ve çekimleri/sinematografisiyle beni büyülemekle kalmamış, Safdie kardeşler de kendisine hayran bıraktırmayı başarmıştı.

Uncut Gems’in başrolünde de, hiç hazzetmediğim Adam Sandler’ı gördüğümde, hissettiğim şey yine harika bir film izleyeceğimden ötürü duyduğum heyecandı. Çünkü Safdie kardeşlerin Robert Pattinson’ın kariyerini nasıl sıçrattığı ortadaydı: Aynısı çok geç de olsa Adam Sandler’a da olacaktı ve yıllar boyu romantik-ucuz komedilerde harcanan kariyerine sıfırdan bir başlangıç yapma şansı olabilecekti. Zira, Safdie kardeşler ellerindeki oyunculardan ne elde edebileceklerini çok iyi biliyorlar; potansiyellerini de sonuna kadar zorlamaktan çekinmiyorlar.

Sonra Uncut Gems’i izleme şerefine eriştim.

Beklediğim gibi de oldu. Uncut Gems tam anlamıyla, bir Safdie markası ürünü. Yine aynı tekinsizlik, yine aynı ilmek ilmek inşa edilen gergin tempo, yine aynı mükemmellikte yazılmış diyaloglar, hareketli kamerası, sinematografisi, ses kullanımı, mükemmel hazırlanmış kurgusu… Uncut Gems, bir Safdie filminden ne beklenilirse, tam olarak o. Adam Sandler kariyerinin en iyi performansını vermekle kalmıyor; son yılların en iyi oyunculuk performansını da açık ara sergiliyor. (Evet, Joaquin Phoenix’in Joker’i dahil)

Baştan sona bir kurgu harikası olan Uncut Gems, yılın en iyi filmlerinden. Safdie kardeşlerin de –şimdilik- en iyisi. Bir sonraki filmleri için sabırsızlıkla beklemekten başka bir şey gelmiyor elden.

Puan
  • 9.5/10
    Yönetmenlik - 9.5/10
  • 9/10
    Senaryo - 9/10
  • 9.5/10
    Oyunculuklar - 9.5/10
  • 9.5/10
    Kurgu - 9.5/10
  • 9/10
    Sinematografi - 9/10
9.3/10

Kategori: İncelemeler Film İncelemeleri

Yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir