İçeriğe geç →

MARRIAGE STORY – İNCELEME

Bergman’ın Scenes from a Marriage’inden sonra, elbette Bergman’ın yükselttiği çıtayı aşamasa da fazlasıyla iyi bir ilişki filmi Marriage Story. Noah Baumbach’ın yazıp yönettiği ve Adam Driver ile Scarlet Johansson’ın kariyer performanslarını sergilediği Netflix filmi Marriage Story, hikayesini anlatma tarzından diyaloglarına, temposuz ama samimiyetle örülmüş kurgusundan oyunculuklarına şahsımca son senelerin en iyi dramalarından.

Dağılmak üzere olan bir evlilik ve bu durumu kabullenmekte zorluk çekmeyen, fakat boşanma süreciyle boğuşmakta zorluk çeken iki insan. Film başlar başlamaz, karakterlerimiz boşanma anına nasıl geliyor, kısa ama eğlenceli birkaç sekansla izliyoruz; bu da filmin karakterlerini daha da iyi tanıyabilmemiz adına bizi kısa bir tura çıkarmak demek. İyi de oluyor; çünkü bu kısa turun ardından film bizi adeta okyanusun ortasına bırakıyor ve iki karakterin çatışmasının ortasında birden kalıyoruz. Film, baştaki kısa tanıtım turu olmasa bizlere karakterlerini hiç anlatmayacak kadar ketum davranıyor, karakterlerini ve finale kadar olan tüm sekansları, başlangıç sekansında karakterlerini tanıtmış olmasına göre kurguluyor. Bir boşanma hikayesini, kısa bir sürede anlatabilmek için yapılabilecek isabetli tercihlerden birisi ve açıkçası filmin yarattığı samimi atmosferin içinde de eriyip gittiğinden, baştan sona izleyicisini ekran başında ilgiyle tutan, nitelikli bir film ortaya çıkıyor.

Gösterişsiz insanların, sıradan hayatlarında, sancılı bir boşanma süreci. Evet, Marriage Story bundan ne bir eksik, ne bir fazla. Film o kadar sade ve gösterişsiz ki, izlediğimiz şeyin gerçekliğinden bir an bile şüphe etmiyoruz. Karakterlerin dünyası, ebeveynliklerinin bir şekilde devam etmek zorunda oluşu, küçük çatışmaların araya üçüncü şahısların dahil olmasıyla bir çığ gibi büyüyor oluşu, kesinlikle Baumbach’in başarısıyla fazlaca sade, gösterişsiz anlatılmış durumda ve belki de bu filmi bu kadar keyifli kılan tek unsur bu.

Marriage Story, gerçekten de adından da anlaşılacağı gibi bir evlilik hikayesi. Evliliğin temelinde ne varsa, onların birer birer yok oluşunun hikayesi.

Puan
  • 8/10
    Yönetmenlik - 8/10
  • 8.5/10
    Senaryo - 8.5/10
  • 8.5/10
    Oyunculuklar - 8.5/10
  • 8.5/10
    Kurgu - 8.5/10
  • 8/10
    Sinematografi - 8/10
8.3/10

Kategori: İncelemeler Film İncelemeleri

Yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir