İçeriğe geç →

SHOPLIFTERS – İNCELEME #filmekimi2018

Aile nedir?

TDK, aile kelimesini şöyle açıklıyor:

  1. Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik, 2. Aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin tümü.

Ünlü Japon yönetmen Hirokazu Koreeda, bu senenin Altın Palmiye kazananı Shoplifters (Arakçılar) için ise yeni bir tanım yaratıyor, filmini de bu tanım üzerine inşa ediyor. Shoplifters, bizlere aile demenin ne demek olduğunu hatırlatan, sadeliğiyle kendisine hayran bıraktıran bir sanat şaheseri.

Birbirleriyle hiçbir kan bağı olmayan bambaşka insanların oluşturduğu fakir ancak hayatlarından memnun bir “aile”nin yaşamlarından bir kesiti izliyoruz. Yaşamlarını çalışarak ve aynı zamanda çalarak (çaldıkları kişiyi iflas ettirmeyecek kadar) geçiren bu ailenin her ferdi, başka hayatları terk edip bu ailenin içerisine girmiş durumda. Ailenin en yeni üyesi de, gerçek ailesinin yanında oldukça zor koşullarda yaşayan ve yeni ailesiyle birlikte sevginin, bağlılığın ne olduğunu öğrenen küçük Yuri.

Koreeda’nın yarattığı her karakter o kadar gösterişsiz, yazdığı her olay o kadar gerçek ki, filmin içine daha ilk saniyeden girmemek mümkün değil. Yaratılan atmosferin sıcaklığı, karakterlerin yalnızca gerçekliklerinin varoluşu, Koreeda’nın karakterlerini konuşturarak değil de, göstererek anlatışı, Shoplifters’ı sıradan bir dram filmi olmaktan kilometrelerce öteye taşıyan detaylar. Hiçbir şekilde ajitasyona girmeden, kendini acındırmadan, dramatize etmeden ve seyircisini üzme çabası gütmeden sadece trajik bir hikayeyi, olduğu gibi anlatan bir film Shoplifters. Karakterlerin her birini ayrı ayrı sevdiğimiz, her birinin kalbinin güzelliğine ayrı ayrı ikna olduğumuz ve geriye dönüp baktığımızda samimiyetle ve içten bir gülümsemeyle hatırlayacağımız, “ailemizden” insanlar onlar. Bizdenler, bizim gibiler ve oldukça gerçekler.

Bu sade ve gösterişsiz hikayeyi anlatırken Koreeda kamerasını da bir o kadar gösterişten uzakta, ancak yine de stilize tutuyor. Karakterlerin hikayelerine, oradaymışız gibi şahitlik etsek de, film bizi hep bir adım ötede tutuyor. Ailenin tüm fertlerini tek planda sık sık toplayan Koreeda, hepsine dair bir empatiyi seyircide canlandırmayı da bu şekilde başarıyor. Filmin en şık, en iç ısıtan sahneleri de bu planlarda ortaya çıkıyor.

Shoplifters, başlangıcıyla, ilerleyişiyle, karakterleriyle, diyaloglarıyla, görüntüleriyle, atmosferiyle, dünyasıyla, yarattıklarıyla, kısacası her şeyiyle yılın en iyisi olmaya aday. Sinemanın tüm duyulara hitap ettiğini bir kez daha hissettiğimiz, kesin bir sanat eseri.

 

Puan
  • 10/10
    Shoplifters - 10/10
10/10

Özet

Shoplifters, başlangıcıyla, ilerleyişiyle, karakterleriyle, diyaloglarıyla, görüntüleriyle, atmosferiyle, dünyasıyla, yarattıklarıyla, kısacası her şeyiyle yılın en iyisi olmaya aday. Sinemanın tüm duyulara hitap ettiğini bir kez daha hissettiğimiz, kesin bir sanat eseri.

Kategori: İncelemeler Film İncelemeleri

Yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir