İçeriğe geç →

HABER: LORD OF THE RINGS DİZİ OLUYOR!

J. R. R. Tolkien’in ünlü Orta Dünya’sını hepimiz bir şekilde mutlaka duymuşuzdur. Fantastik edebiyat dünyasının en önemli eserlerinden olan Lord of the Rings serisi, 2001-2003 yılları arasında ünlü yönetmen Peter Jackson tarafından beyazperdeye de aktarılmış ve 15 tane Oscar ödülü dahil olmak üzere daha birçok ödül almıştı. Kitaptan uyarlama filmlerin bir tarafını hep eksik bulmama rağmen Lord of the Rings serisi; Peter Jackson’un o zamanlar yaptığı işi ciddiye alması ve klasik Hollywood filmi tarzında çekmemesiyle bana kalırsa dünyanın en iyi fantastik uyarlama serilerinden biri olmuş olabilir.

Game of Thrones izleyen biri değilim, çekimleri konusunda fikir yürütemem sanırım. Ama duyduğum ve haberlerden takip ettiğim kadarıyla 10 yıllık teknoloji gelişimini iyi takip etmeleri sebebiyle en az Lord of the Rings kadar başarılı çekimleri olan bir yapım. Kitaplarını da okumadım; ama çok az sayıda yazarın Tolkien’in o ağdalı, yoğun, bir kitabı en az bir ayda okunan edebi tarzına ulaşabileceğini düşünüyorum. İlk kitabı bile iki ay süründürdüğüm için zaman zaman sinirlenip sırf yapmak için yapmış olduğunu düşünsem de büyük yazarların arasında olduğu su götürmez bir gerçek.

Peter Jackson, Lord of the Rings serisinden sonra Hobbit ‘serisini’ de çekmişti hatırlarsanız. Seri olarak yapmasının tek sebebinin; hiçbir şekilde anlam veremediğim Hollywood film serilerine paranın belini kırmak için bir yenisini daha eklemek olduğunu düşünüyorum. Aksi olsaydı ilk filmde Bilbo’nun evindeki yemek sahnesi yaklaşık 1 saat sürmezdi. Daha böyle bir sürü örnek var ama zaten tek kitap olan bir eseri 3 film olarak çekme mantığından az çok bir fikriniz olmuştur.

Bu yazımın asıl konusu da sürekli değindiğim eski yapımların ekmeğini yiyen sinema dünyasına yeni bir parazit projenin daha gelmiş olması. 17 yıl sonra çekilen It’ler olsun, ölümü gözümüze sokulan John Kramer’in üstünden geçinmeye çalışan Saw filmleri olsun, Disney’in 2,3, hatta utanmayıp 4 ve 5.devamlarını çektiği filmler olsun, eski havasını kaybeden Star Wars’lar olsun; sinema dünyasında bu fikirsiz kalmalara ve para kazanma heveslerine alışıktık. Nihayetinde kaçınılmaz son olarak bu iş TV sektörüne de yansıdı ve yeni fikirleri uygulayıp risk almak yerine sadece para kazanmayı amaçlayan işler yine karşımıza çıkmaya başladı. Ama sanırım bu tamamen arz ve sunum ilişkisi. Çok orijinal olduğunu düşündüğüm Sense8’in iptal edilip 13 Reasons Why gibi oldukça overrated olan bir projenin (bkz. yine uyarlama senaryo) devam onayı almasında anlamaya başlamıştım yeni neslin beklentisini. Şimdi de ortada büyük bir boşluk olacak. Malum Game of Thrones bitmek üzere ve bize acilen yeni bir Game of Thrones lazım. Bu yeni projemiz de Lord of the Rings. Dizi formatı için oldukça somut adımlar atılan; Netflix, Amazon ve HBO gibi dev şirketlerin, Warner Bros.’a hakları için 200-300 milyon dolar gibi ücretler ödemeyi teklif ettiği yapım için şu an başka kesin bir haber yok. Yönetmen, oyuncular, tarih ve hatta yapım şirketi bile henüz belli değil. Bir sezon maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolar olacağı da duyduğumuz haberler arasında. Filmleri; zamanında yaklaşık 2,9 milyon dolara mal olan serinin bu dizi projesi umarız güzel bir uyarlama olur ve filmlerini aratmaz. Beklemedeyiss.

Kategori: Haberler Dizi Haberleri

Yorumlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir