İçeriğe geç →

TWIN PEAKS 3.SEZON 11.BÖLÜM – İNCELEME

7.bölümle yükselişe geçtiğini düşündüğüm Twin Peaks’in 11.bölümünde de düğümler çözülmeye devam etti. Bölümün başında, geçen bölüm Richard Horne tarafından saldırıya uğrayan kadın, bir grup çocuk tarafından bulundu. Ardından Becky ve kocasının evine geçiş yapan dizi; Becky’nin, kocasıyla ilgili öğrendiği gerçeklerden sonra onun silahla kocasının peşine düşmesini gösterdi. Sorunun da kocasının Becky’yi aldatması olduğunu öğrendik. Daha önce de birkaç bölümde gördüğümüz Chad karakterinin yardımlarıyla Becky’nin peşinden giden Shelly, Bobby’ye de haber verdi ve bunun sonucunda Briggs Ailesi’ni kızlarıyla konuşma yaparken izledik. Dayakçı ve aldatıcı bir kocaya sahip olmasına rağmen hala kocasına aşık olan ve onun değişeceğine inanan Becky de bize her ne kadar David Lynch dizisi karakteri bile olsa, klişelerde boğulan bir kadın olduğunu gösterdi. Teşekkürler Becky. Cama yaklaşan başka bir adamın da Shelly’nin yeni sevgilisi olduğunu, dolayısıyla Shelly ile Bobby’nin de ayrı olduklarını öğrendik. Adama daha yakından bakınca geçtiğimiz bölümlerden birinde Richard Horne’yi tehdit eden Red isimli mafya olduğunu düşündüm. Henüz emin değilim, diğer bölümlerde gösterildikçe yazarım. Fakat Shelly’nin belalı adamlara aşık olan bir karakter olduğunu düşünürsek, o adamın gerçekten de Red olma olasılığı yüksek.

Aynı konuşmanın devamında RR’ye ateş açıldı ve mekanda bulunan Bobby olaya müdahale etti. Arabada ailesiyle giden bir çocuğun silah bulup rastgele kafeye ateş ettiğini öğrenen Bobby, trafiği sakinleştirirken arkadaki arabada şişman bir kadının yanında bir çocuk belirdiğini ve çocuğun ilk bölümlerde kötü Cooper’ın kusmasını andıran oldukça tuhaf bir şekilde kadının üzerine kustuğunu gördü. çocuk ateş eden çocuk da olabilir fakat henüz emin değilim. Bu olay tabi ki henüz açıklığa kavuşmadı. Zaten artık anlamışsınızdır; Twin Peaks’te olaylar asla kısa sürede çözülmez. Sinek öldürme ya da barda yerleri temizleme gibi basit işlerin 4-5 dakika sürdüğü bir dizide, önemli olan bütün olaylar 4-5 bölümde açıklığa kavuşur. 4-5 dakikalık o boş iş sahnelerini önceden birkaç kere izlerdim. Çünkü sonuçta işin içinde David Lynch var ve o sahnelere de kesin bir şeyler gizlemiştir dedim. Ama maalesef yok, zorla entel olmaya çalışan insanlar gibi izlemeyi ve altında anlam aramayı bırakıp gönül rahatlığıyla diğer sahnelere devam edebilirsiniz.

Gordon, Albert, Tammy ve Diane dörtlüsü bu bölüm William Hastings ile birlikte onun ruhsal yolculuk yaptığını söylediği bölgeye gitti. William’ın tarif ettiği yerde iblis-zombilerden gören Gordon ve Albert bölgenin orası olduğuna emin olduktan sonra içeri doğru ilerledi ve biz de bu bölümdeki en Lynchvari sahneyi izlemiş olduk.

8.bölümdeki ruhani boyut ve kötülüğün doğuşu temasına benzer çekimlerde bir girdap oluşturan David Lynch, bu girdabın içinden bize, bir merdivende Gordon’u bekleyen iblis-zombilerden birkaçını gösterdi. Kendini daha fazla kaybetmeden Albert tarafından durdurulan Gordon, daha sonra bölgede dolaşmaya başladı ve Ruth’un kayıp cesedine rastladılar. Daha sonra, gördükleri iblis William’ın bulunduğu arabaya doğru ilerledi ve Diane’nin anlam veremeyen bakışlarından onun da iblisleri görebildiğini anlamış olduk. Arabada bir başka polis olduğu halde William’ın kafasını parçalayan iblis, bir karakteri de diziden çıkarmış oldu. Elbette bir sürü soru işaretiyle birlikte..

İblis zombilerin ne zaman ortaya çıktıkları üzerinde biraz fikir yürütmek istiyorum. Hatırlarsak ilk olarak Garland Briggs’in cesedinin olduğu morgda ortaya çıkan iblisler, daha sonra vurulan kötü Cooper’ın yanında belirmişti. Epik bölüm olan 8.bölümde neredeyse ana tema olan iblisler, iki kişiyi öldürmüş ve radyoda ölüm temalı şiir de okumuştu. Benim bir fikrim var; There Will Be Blood’da Daniel karakterinin uyandığı her sahnede bir ölüm olması gibi, burada da iblis zombiler ortaya çıktığında mutlaka birinin ölmüş, ölüyor ya da ölecek olduğu. İlk seferinde Garland Briggs’in cesedi vardı hatırlarsak. İkinci sefer belirdiklerinde Ray tarafından vurulan kötü Cooper’ı diriltmişlerdi. 8.bölümün devamında da iki kişiyi öldürmüşlerdi. İlk bölümlerde cam küpün bulunduğu odada kafaları parçalanarak ölen kişileri hatırlayalım. Onları öldüren yaratığın 8.bölümde ağzından üflediği dumanla kötülüğü oluşturan iblis olduğunu düşündüğümü söylemiştim. Fakat bu olaylar ve ölüm şekli sonrası zombilerden olduğunu da düşünmeye başladım. Bu bölümde Ruth’un cesedi vardı ve sonradan da William Hastings onlar tarafından öldürüldü. Başlarda fikrim her belirdiklerinde birini öldürmeleriydi; fakat Garland Briggs’in cesedinin bulunduğu ortamda belirdikleri an kimseyi öldürmediler ya da kötü Cooper’ı diriltirken. Bu yüzden cesetlerin varlığında da ortaya çıkabildiklerini düşündüm.

Gordon, Albert, Tammy, Diane ve dedektif Mackley bölümün kalanında William, Ruth ve zombileri tartışırken Tammy ve Mackley zombiyi görmediklerini söylediler. Bu durumda zombiyi gören belli insanlar olduğu; bunların da karakter olarak derinlikli, karanlık, karmaşık geçmişe sahip oldukları düşünülebilir.

Biraz da Twin Peaks’e bakalım. Eski bir haritayı inceleyen ve şerife de anlatan Hawk, Margaret’ten yeni bir telefon alıyor. Haritada; normal ateş, siyah ateş, başka birtakım mistik olaylar ve tıpkı Garland Briggs’in notundaki gibi iki dağ amblemi gördüler.

Dougie cephesinde de işler yoluna girmeye başladı gibi görünüyor. Mitchum kardeşleri kendine düşman eden Cooper-Dougie, patronun Mitchumlara yolladığı 30 milyon dolarlık çek ve vişneli tart ile hem hayatını hem de Mitchum kardeşlerin dostluğunu kazanıyor.

  • 8/10
    Yönetmenlik - 8/10
  • 9/10
    Sinematografi - 9/10
  • 8/10
    Oyunculuklar - 8/10
  • 8/10
    Müzik - 8/10
  • 7/10
    Diyaloglar - 7/10
  • 8/10
    Kurgu - 8/10
8/10

Özet

+Sinematografi, yönetmenlik
-Az gösterilen Twin Peaks
-Yavaş ilerleyen olaylar

Kategori: İncelemeler Dizi İncelemeleri

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir